Julkalendrar genom tiderna

Kanske kommer du ihåg ”dieselråttor och sjömansmöss”, eller kanske ”skägget i brevlådan”. Det är några av de julkalendrar vi haft genom tiderna. Julkalendern i SVT är en av de starkaste jultraditionerna vi har i Sverige – lika viktig som tomten, granen och julklapparna. Första julkalendern sändes 1960 i Sverige och hette ”Titteliture”. Ända sen den första kalendern sändes har svenska folket följt nedräkningen från den 1:a till den 24 december tillsammans med Sveriges television.

mysteriet på greveholm

Här är en lista på julkalendrar från 1996-2015

1996 – Mysteriet på Greveholm

1997 – Pelle Svanslös

1998 – När karusellerna sover

1999 – Julens hjältar

2000 – Ronny & Julia

2001 – Kasper i Nudådalen

2002 – Dieselråttor och sjömansmöss

2003 – Håkan Bråkan

2004 – Allrams höjdarpaket

2005 – En decemberdröm

2006 – Lasse-Majas detektivbyrå

2007 – En riktig jul

2008 – Skägget i brevlådan

2009 – Superhjältejul

2010 – Hotell Gyllene Knorren

2011 – Tjuvarnas jul

2012 – Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst

2013 – Barna Hedenhös uppfinner julen

2014 – Piratskattens hemlighet

2015 – Tusen år till julafton

 

Vi har ju såklart haft fler kalendrar, så som ”gumman som blev liten som en tesked” och ”trolltider”. 1999 hölls det en omröstning där svenska folket fick rösta på den julkalender de gillade bäst. Resultatet blev ”mysteriet på Greveholm” som hamnade på första plats följt av ”Sunes jul”, ”Teskedsgumman” och ”trolltider”. Om man däremot ser på lång sikt så är ”Teskedsgumman” julkalendrarnas oslagbara förstapristagare. Detta är julkalendern som fått flest tittare, nämligen hela 2,5 miljoner människor. Denna julkalender blev så populär att den sändes i repris några år senare, men denna gång med färg.

Årets julkalender heter ”tusen år till julafton” och spelas av Erik Haag och Lotta Lundgren, som även varit programledare för ”historieätarna”. Julkalendern bygger på att Erik och Lotta tillsammans med några barn reser tillbaka tusen år i tiden för att berätta om barnens svenska historia. Kalendern utspelar sig under alla årstider, vinter, vår, sommar och höst. Början av julkalendern utspelar sig 1015 och i decembers slut kommer vi vara framme vid år 2015.

 

Vad är våra förväntningar på årets julkalender?

Alma – Om julkalendern i år är välgjord, både historiskt och skådespelsmässigt, så kommer nog framförallt historieintresserade vuxna tycka att det är kul att se. Jag tycker själv det ska bli intressant att se hur dem har gjort den.

Emelie – Årets julkalender verkar tråkig, men intressant. Jag tror att många barn kommer bli besvikna på årets julkalender.

Hannah – Jag tycker att årets kalender verkar ganska tråkig, det känns inte som den är gjord på ett sätt som passar barn och ungdomar. Jag har ju dock inte sett den än, så det återstår att se om jag tycker den är bra eller inte.

Moa – Jag tycker årets julkalender verkar tråkig. Det känns inte som den handlar så mycket om julen och man kommer inte få så mycket julkänsla när man tittar på den.