Johan Chytraeus – Human rights adviser EUPOL Afghanistan

Skyddsväst och livvakter är vardag för Johan Chytraeus. Varje dag har han livvakter vid sin sida som ständigt är på vakt. Hans liv är väldigt instängt och mycket låst.

– Alltid ett öga bakom axeln, som han uttryckte det.

Chytraeus gick samhällsprogrammet på Solbergagymnasiet och tog studenten 1998. Året efter studenten gjorde han värnplikten. Efter det studerade han på Lunds universitet. Under sin studieperiod hade han sin praktik på ambassaden i Saudi Arabien. Under samma period studerade han även ryska, juridik, statsvetenskap och sociologi.

Han har efter detta bl.a. jobbat som reporting officer(om humanitära situationer), observatör, styrelseledamot och politisk tjänsteman.

Chytraeus jobbar nu med mänskliga rättigheter och bor i Kabul i Afghanistan. Hans arbete går ut på att hjälpa den afghanska polisen med rådgivning. Han själv är rådgivare till överste Sayfuddin Wafa.

Chytraeus lever ett riskabelt liv och får uppleva många hemskheter i sitt yrke.  Trots detta så brinner han för sitt arbete och ser varje dag som en ny utmaning. Detta berättade han för eleverna under besöket på Solbergagymnasiet.

Till sommaren väntar nya jobb. Han är inte helt säker på var han vill jobba men han har tankar på Ukraina. Fast innan allt drar igång så vill han bara ta det lite lugnt och få njuta av sin semester.