Höstens populära högtid

Halloween är en högtid som varje år sedan tidigt 1990-tal infallit den 31 oktober i Sverige, men kommer ursprungligen från Irland och Skottland och fördes vidare till Amerika under 1940-talets svält- och nödår. Idag förknippar alla halloween med fester, utklädnad och barn förknippar det mest med bus eller godis, men varför firar vi det egentligen och vart kommer det ifrån?

 

Historia

Från början kallades festen och högtiden Samhain eller Samuin som betyder “sommarens avslut” på ett ungefär och man firade detta för att man tog avsked från sommaren och skulle visa en övergång från sommar till höst. Det var från början en keltisk högtid och kelterna trodde att dom döda reste sig från sina gravar för att sätta skräck i de levande, därför började man klä ut sig i läskiga och skräckinjagande dräkter för att skrämma bort gengångarna, men även för att de skulle tro att de levande kelterna var döda. Det blev ändå en festfylld och glad högtid att firas då man skulle välkomna det “nya året”. 

Ordet halloween kommer från engelskans all-hallows-eve, vilket skulle markera att det var dagen innan allhelgonadagen – all-hallows-day. Därför kan det lätt bli att många blandar ihop halloween med den kristna högtiden alla helgons dag, men egentligen har de ingenting att göra med varandra. Alla helgons dag infaller alltid den första lördagen 31 oktober och 6 november och firas till martyrer och helgons ära.

 

Dekoration

Man dekorerar och pyntar även till hela sitt hus nuförtiden under halloweenveckan och man ska försöka få det se så läskigt ut som möjligt. Den mest kända symbolen för halloween är ju pumpan, man tar en pumpa och karvar ut den och skär ut en läskigt ansikte på den, sedan lägger man in ljus i den för att skapa en lykta. Denna populära pumpan kallas på engelska för Jack O´Lantern och av innehållet i pumpan som man skär bort brukar det tillagas pumpapaj eller rostade pumpakärnor. På de brittiska öarna användes från början något annat än en pumpa, man använde en sorts rova som kan beskrivas som kålrot – på engelska heter rovan turnip. Denna var dock en hel del mindre än pumpan och svårare att skära i och detta gjorde att den fick ett mer hemmagjort resultat. 

 

Halloween i Sverige

I Sverige har vi inte firat halloween så jättelänge, då det först kom till Sverige under 1990-talet, men varje år ökar antalet människor som är med och firar denna högtid. En anledning till att så många firar det nuförtiden är för att man kanske vill bryta av den tråkiga hösten med något roligt att göra. Särskilt för ungdomar, då halloween nästan alltid infaller under höstlovsveckan så är det inte sällan det festas under denna tiden.

 

Skillnader i olika länder i Europa

 

Mexiko

I Mexiko firar man den så kallade “Día de Muertos” som betyder de dödas dag och det är en mycket stor och viktig högtid för folket. Här firas den dock den andra november, till skillnad från USA och Sverige där det alltid firas den trettioförsta oktober. Día de Muertos härstammar från mayafolket och aztekerna, där man hittat bevis för att högtiden firats ända sedan 2000 år tillbaka. Denna dag är en dag då man hyllar de familjemedlemmar som gått bort, liknande Sveriges alla helgons dag. Tron är att de döda kommer tillbaka till jorden under denna dag och man besöker då dess gravar för att göra det fint inför deras ankomst. Många bygger även upp stora altare där man placerar offergåvor så som mat, dryck och annat som den döde uppskattat under sitt liv.

Barnen undervisas under denna tid att livet bara är tillfälligt och klär ut sig till skelett och annat och äter sockerskallar. På kvällarna är det stora festligheter med mycket glädje, mat och dans. Det berättas även lyckliga historier om de bortgångna.

 

Polen

Halloween har genom bland annat massmedia kommit till Polen på senare år, men har inte blivit så särskilt populärt i landet än, utan firas för det mesta av ungdomar. Ser man tillbaka lite i tiden kan man höra om Dziady – den högtid i Polen som allra mest liknar halloween. Under denna tid samlades man för en festmåltid runt om gravplatserna, där man även drack och åt för att hedra sina förfäder. Från början firades Dziady två gånger per år – en gång under våren och en gång under hösten, men numera firas den endast i slutet av oktober och likaså i länderna Belarus och Litauen m.m.

 

Indien

Indien har alltid haft svårt att öppna upp sig för högtider som inte är befästa i deras religion, därför har deras egna version av halloween blivit mer populär i landet än den västländska. Pitru Paksha som kan översättas till “fjorton dagar av förfäderna” firas i antingen september eller oktober varje år och enligt hinduisk tro vandrar de tre senaste generationerna av bortgångna familjemedlemmar på jorden under denna period. För att hedra dessa ber man för dom och lämnar gåvor såsom mat och dryck. 

Under dessa två veckor av Pitru Paksha får inga andra stora event eller firanden planeras in, som till exempel bröllop och långresor. Något som dock händer under dessa veckor är en ceremoni som heter Shraddh. Här bjuder man in massa människor till en festmåltid – för att hjälpa sina förfäder att få ett högre rike samtidigt som den som håller i Scraddh frigör sig från tidigare dålig karma.