Historiskt lugn dag i New York

New York har i flera år kämpat mot att bekämpa våld och brott. På måndagen rapporterades inte ett enda brott i megastaden.

En ny milstolpe nåddes på måndagen i utvecklingen mot mindre våld i New York. För första gången någon kan minnas registrerade inte polisen ett enda våldsbrott i megastaden.

Inget mord, ingen skjutning och ingen knivskärning rapporterades, skriver bland andra BBC.

Så få mord har inte rapporterats i megastaden "The big Apple" på över 50 år och experterna är oense om minskningen, som märkts av även utanför New York.

Den mest handfasta förklaringen är att fler personer sätts i fängelse nu än förr. En annan är att rökheroinet försvunnit från gatorna.

Enligt NYPD beror det låga antalet rapporteringar på en policy man införde på 90-talet, en policy som bland annat fått kritik för att många unga män, framför allt svarta och latinamerikaner, stoppas och grips på svaga grunder.

Tidningen New York Times uttryckte tidigare i år stark kritik mot att så många personer hamnar i brottsregister för småbrott, men polishistorikern Tom Repetto säger till amerikanska NBC att den våldsfria dagen är ett tecken i tiden.

– Polisen kommer att registrera den lägsta mordsiffran sedan 60-talet. Det är en nästan omöjlig siffra, men deras program har varit fantastiskt framgångsrikt när det gäller att stoppa brott.