Här är skolans nya UF-företag

INTERVJU. Äntligen höst, vilket betyder nya UF-företag på Solbergagymnasiet. Eleverna i EK21 har under de första månader jobbat hårt med sina idéer. Vi har fått träffa några av företagen och fått höra om deras ideér. 

UF står för ung företagsamhet. UF-företag är företag som startas, drivs och avvecklas under ett läsår på gymnasiet. Man får i grupper ta fram en affärsidé, ha kontakt med rådgivare och sälja sin vara eller tjänst. 

ReVase UF består av Julia Alestam, Astrid Nilsson, Tuva Johansson och Saga Holgersson. De gör stilrena och prisvärda vaser av gamla glasflaskor.

Hur föddes idén?

-Vi ville göra något inom inredning och samtidigt värna om miljön, säger Astrid.

-Eftersom det inte är pant på glasflaskor så är de inte så värda att ha kvar, och då kan man göra något bra av det istället, säger Julia. 

Vaserna kommer finnas i olika färger och olika former. Eftersom alla flaskor är olika kommer varje vas bli unik. 

Vad är viktigt för er?

-Vi vill ha en prisvärd produkt som inte bara är till för en åldersgrupp, utan alla ska kunna ta del av det, säger de.

Tjejerna har tänkt mycket kring både hållbarhet och miljö. De använder en produkt som ändå skulle gått till spillo och gör något bra av det istället. 

De tar flaskorna hemifrån än så länge, men sen om produktionen blir större och de skulle behöva utveckla så har de tänkt att fråga runt på olika restauranger efter flaskor. 

Hur har ni tänkt kring ekonomin?

-Vi får endast lägga en viss summa per person och eftersom att det är inom skolan så får vi inte lägga mer pengar än det, säger Julia.

-Sen vill vi gå i vinst mer än vad vi lagt ut. Vårt enda mål är att inte gå minus, säger Tuva. 

-Vi har inte satt något speciellt mål i pris utan vårt mål är mer om hur många vaser vi ska sälja, tillägger Saga. 

Tjejerna har sett efterfrågan och tror att det kommer gå bra. De har satt mål efter vägen men de har fått höja målen eftersom de insett att det finns större efterfrågan. 

De säger också att eftersom deras huvudprodukt är gratis kan det göra att de inte går minus. Det som kostar för dem är färg, slipmaterial och så vidare.

Hoppas ni kunna fortsätta med ert företag när UF-året är slut?

-Vi vet inte än. Men eftersom det tar extremt mycket tid och vi har många andra fritidsintressen så kan det bli svårt att få det att passa, säger de. 

-Men skulle det gå superbra så hade man inte tackat nej till att fortsätta, tillägger Julia. 

De har tänkt att ställa upp i mässor, tävlingar och marknader. 

 Vendela Skoog