”Färgglatt, livligt och exploderande”

RITZ. Det är färgglatt, livligt och fullkomligt exploderande. En bred låtlista med flera klassiker från det glada 80-talet.

Det är en färgglad, livlig och exploderande show som estet-treorna på Solbergagymnasiet bjuder upp till i gråa november, och samtidigt passar de briljanta bildesterna på att visa upp sina fantastiska kunskaper i akryl, porträttmålning och bildredigering.

Musikesternas shower är klassiska inslag under året. Turnén på våren, när man besöker olika grundskolor runt om i västra Värmland, och showen på hösten där man bjuder på sina egna tolkningar på många välkända låtar. 

Valet av 80-talet som tema är rätt hyfsat. Många gamla klassiska dängor som "You Can Call Me Al" och "Forever Young" finns med i den breda låtlistan. Showen är mycket skickligt genomförd och elevernas egna tolkningar av de gamla låtarna blir suveräna.

Ett stort plus ska esteterna ha för sina sketcher mellan låtarna som gör både utställning och show än mer briljanta.

Trots några få felsjungningar höjs showen av den breda låtlistan. Allt från stark inledning med Van Halens "Jump", Katrina & The Waves "Walking on sunshine" till avslutningen med Chers gamla dänga, "If I could turn back time" vilket jag nog kan hålla med om. För visst är 80-talets musik bättre än modern tuggummipop signerad Alina Devecerski "Du måste flytta på dej, du måste flytta på dej".

Valet av Van Halen, Twisted Sisters och Mötley Crue är briljant. Än mer briljant och fantasifullt är valet av Paul Simons dänga "You Can Call me Al". Och det är tur att man lagt in låtar med flertalet gitarrsolon, eftersom det i andra låtar nästan sett ut som musiken stundtals varit förinspelad.

Dock är det konstigt att man valt att skippa Madonnas gamla låtar som "Vogue", "Papa Don't Preach" och "La Isla Bonita", än mer konstigt är det att en stå tydligt rockinspirerad grupp inte valt att ta med kungen, the king, Bruce Springsteen. Mest oförståeligt är valet att helt skippa Michael Jackson. Tänk bara hur bra "Bad", "Thriller" eller "Billie Jean" skulle ha suttit på scenen på Ritz.

Men vi ska komma ihåg att det är svårt att klämma in fler än 10 låtar på en timme, att musiksmaken varierar från person till person, och att showen är grym som den är. Sammanfattningsvis skulle showen bli bättre om man vidgade låtlistan med ännu fler klassiker. Michael Jackson torde vara mer passande för en bred publik än vad Mötley Crue eller Alice Cooper är.

En helt klart väl genomtänkt show, med många fantastiska tolkningar och en hel del skratt åt de komiska tv-inslagen mellan låtarna.

VEM: Estetgänget på Solberga sätter upp både show med 80-talstema och utställning med magnifika målningar och porträtt.

VAD: Esternas höstshow

BÄST: Tolkningen av Alphavilles "Forever Young" av Emelie Östlund

SÄMST: Proppen som gick innan den andra konserten för Solbergas elever

FRÅGA: Varför varken Michael Jackson, Madonna, Bruce Springsteen, Queen, David Bowie eller Bryan Adams?

BETYG:

 

Se bilder från showen här