Der besuch der Gelnhäuser in Arvika

Älgsafari, problemlösning och sjövattensté. Ja, det var bara några av våra många påhitt under utbytesveckan med eleverna från GGG i Tyskland. Två av oss från redaktionen var med på utbytet och berättar här om den händelserika veckan.

Vid tvåtiden på eftermiddagen rullade bussen från Tyskland in på skolgården, och det med svenska flaggan som täckte halva framrutan. Tyskarna steg ur och vi fick äntligen träffas igen efter fyra månader av väntan. Det blev ett glatt återseende med många kramar och alla gick sedan till aulan för att lyssna på ett litet välkomsttal av lärarna.Tyskarna följde senare med oss svenskar hem och blev mottagna av de respektive familjerna.

Foto: Morgan Carlsson

Foto: Morgan Carlsson

Dagen därpå fick våra tyska besökare följa oss med i skolan under morgonen och se hur vi i Sverige har det, innan de fick en guidetur och historielektion om Arvika stad.

Eftermiddagen bestod av ett besök på Volvo Construction Equipment där vi fick en guidad tur i fabriken. På grund av skaderiskerna fick vi ta på oss lite skyddskläder så att så många som möjligt skulle komma ut helskinnade.

Under guideturen hörde vi ganska dåligt på grund av allt väsen runtomkring av maskinerna. Det var ju synd då det hade varit intressant att få en inblick i hur livet är i en fabrik som denna.

Efter skolan träffades många av oss tyskar och svenskar vid Vik och hade en brännbollsturnering tillsammans där vi även grillade korv.

På fredagen begav vi oss på en längre bussutflykt, nämligen till Alfred Nobels Karlskoga. Där fick vi besöka Nobelmuseet och senare lösa problem inne på Boda Borg. Väl där blev vi indelade i mindre grupper med både tyskar och svenskar och sedan begav vi oss in till de olika rummen.

Under helgen var det upp till varje svensk och dess familj att hitta på olika aktiviteter och annat, så några av oss tog med tyskarna ut till Glava och sov i en sommarstuga utan internet och rinnande vatten. Och när man inte längre har internet får man se till att underhålla sig på annat vis, till exempel genom att skicka iväg tyskarna i en roddbåt för första gången i deras liv på svenskt vatten.

När det sedan även blev slut på vårt dricksvattenlager och vi ville ha té så fick det bli en provisorisk lösning genom att koka sjövatten, en ganska kreativ lösning som faktiskt inte mötte någon som helst skepsis.

Älgsafari var även en populär sysselsättning, då bland andra Johannes Karlsson från SAB15 tog med sin tyska vän ut i den värmländska vildmarken för att leta efter skogens konung.

Foto: Rik Muys TE15

Foto: Rik Muys TE15

Efter en hel helg under granar och tallar kände vi att vi inte hade fått nog av friluftslivet, så på måndagen tog vi med oss resten av utbytesgänget och begav oss till Glaskogen för att paddla kanot och vandra i skogen. Halva gruppen fick börja med att paddla och de andra fick börja med en promenad genom den vackra naturen.

Paddlingen var riktigt rolig, men också lite jobbig för armarna om man inte är van vid den sortens rörelser. Vi paddlade två och två i ungefär två timmar innan det var dags för aktivitetsbyte. Det blev flera pratpauser under tiden och även ett och annat vattenkrig, så när vi var klara såg det ut som om vi ramlat i sjön.

Dyblöta började vi sedan vår promenad i Glaskogen för att ta oss till vårt lunchställe och sedan kolla på älggropar. Dagen blev lyckad, iallafall ur vårt perspektiv, då vi skrattade oss igenom både paddlingen och skogspromenaden.

På tisdag bytte vi ut skogen mot storstan och åkte till Karlstad för att lära oss om svenska rovdjur på Naturum, och åka båtbuss in till centrum. Vi delade upp oss i två grupper och gick om vartannat till de olika aktiviteterna. Efter all ny kunskap om djurriket var det sedan dags för lite mat och shopping innan det bar av tillbaka Arvika igen.

Onsdagen, som även var den sista heldagen, spenderades i skolan. Vi hade vanliga lektioner och tog vara på den sista dagen tillsammans med tyskarna.

Sen var det dags att säga hejdå och skicka iväg våra tyskar på bussen. Det kändes så konstigt att vi inte skulle ses mer när vi bott ihop under en veckas tid. Avskedet blev för många tårfyllt och, precis som en vecka tidigare, snålades det inte på kramarna.