De är klara inför Eurovision

Med dryga två månader kvar tills finalen av Eurovision Song Contest börjar deltagarländernas bidrag bli klara.

I tävlingens första semifinalfält finns Danmark med, med låten ”Only Teardrops”, framförd av Emmelie de Forest. De övriga skandinaviska länderna, Norge, Finland och Island har däremot hamnar i den andra semifinalen.

Norge kommer ställa upp med ”I feed you my love”, framförd av Margaret Berger, en låt skriven av svensknorska Karin Park och Machopsycho. Det finländska bidraget heter ”Marry me” och kommer framföras av Krista Siegfrids.

Islänningarna kommer att sjunga på isländska, ”Ég á líf” (sv: Jag har ett liv), framförd av Eyþór Ingi Gunnlaugsson.

Sverige är direktkvalificerat till finalen i kraft av förra årets triumf i Baku för Loreen och hennes ”Euphoria”, skriven av Thomas G:son och Peter Boström.

Övriga tävlingsklara länder är Frankrike; Amandine Bourgeois sjunger ”L´enfer et moi”, Italien; Marco Mengoni ska framföra en låt som ännu inte är utvald, Spanien; gruppen El Sueño de Morfeo framför ”Contigo hasta el final”, Storbritannien; popveteranen Bonnie Tyler sjunger ”Believe in me”.

Tyskland tävlar i år med, vad som sägs vara ett plagiat av Loreens ”Euphoria”, gruppen Cascada med låten ”Gloroius”. Nomineringen följdes av hård intern debatt då den av somliga i tyska schlagerkretsar stämplades som ett plagiat av ”Euphoria”.

Dock finns det länder som i år avböjt att delta i tävlingen. Bland dem finns Bosnien och Hercegovina, Luxemburg, Polen, Portugal, Tjeckien samt Turkiet.