Dagens extrema skönhetsideal
Skönhetsideal har länge varit ett stort problem.
– Jag blir väldigt nojig när jag ser tjejer inom yrket som är smalare än mig, säger Agnes Hedengård, som jobbar som modell på fritiden.
Dagens extremt smala skönhetsideal har länge kritiserats för att vara osunda och allt fler tjejer drabbas av ångest och depression. Det finns bara ett korrekt ideal enligt vissa – att vara smal, och det märks mycket inom modellyrket, där modellerna blir både smalare och yngre med åren. Enligt Kunskapscentrum för ätstörningar är mediernas och modets påverkan en stor riskfaktor för unga kvinnor. Det finns ett stort antal forskningsstudier som visar att dessa skönhetsideal skadar kvinnors självbild och bidrar till ätstörningar.
– Jag har inte problem med ätstörningar längre, men när jag började jobba som modell var det något jag tänkte på hela tiden. Folk på agenturen som jag jobbade för sa till mig att jag hade fel storlekar, alltså att jag inte var nog smal, säger Agnes Hedengård, 18 år ifrån Arvika, som fortfarande går i skolan men jobbar som modell på fritiden.
Media kan vara en av de största ”bovarna” för unga tjejer i dagens samhälle. När man ser reklam för smink, kläder och skönhetsoperationer på TV, internet och i tidningar kan tankarna sväva åt att det antagligen är många tjejer och även killar som blir påverkade utav detta. När en reklam kommer på TV för t.ex. hårprodukter ser man att det företaget oftast har kändisar som frontfigurer. Därför kan kändisars utseende ha en stor inverkan på hur unga tjejer och killar ska se ut. Man blir alltså uppmuntrad att se ut som någon annan. Det är troligen många tjejer som fokuserar mycket på sin vikt, hur man ska se ut för att passa in i den ideala skönhetsvärlden.
– Man måste vara minst 170 cm, helst 175 och uppåt. Vikten har oftast ingen betydelse, men lång och slank kropp måste man ha. Är man kille ska man vara minst 180 cm och oftast vältränad. Modellerna är oftast mellan 13 och 18 år och tills man är 28 ungefär räknas man som ”fräsch”, menar Agnes Hedengård.
Kan vem som helst bli modell?
– Givetvis kan vem som helst bli modell, men då får man gå andra vägar för att nå dit.
Agnes berättar att man inte måste vara lång och smal, utan det finns agenturer för de flesta kroppsformerna.
– Det finns petite-modeller, plus-size och förståndshandikappade.
Har du märkt av någon slags fixering inom yrket?
– Klart man märker av diverse fixeringar. Men det är väldigt olika vad fixeringen är. En del är besatta av dieter, andra av smink och någon utav att bara klä sig i dyra märkeskläder, enligt Hedengård.
Tjänar man bra på yrket?
– Man tjänar oftast inte mycket förrän man blir signad av en stor agentur eller märke, som t.ex. IMG Models eller L’Oréal Paris. Det beror helt på jobbet man gör. Småjobb, som jag sysslar med tjänar man inte så mycket på.