Coronavirus påverkar oss

Just nu är coronavirus väldigt omtalat i världen. Viruset kallas för COVID-19 som står för coronavirus disease 2019. Allmän smittspridning är hög i Sverige. På grund av virus har många skolor stängts ner som exempelvis i Norge och i Danmark. Sverige valde att inte stänga ner dagis och grundskolor men gymnasieskolor, högskolor, universitet och komvux med mera ska ha distansundervisning.

I artikeln Det här vet vi om coronaviruset har Ania Obminska skrivit att den faktiska orsaken till viruset är inte bekräftad men troligtvis kan det komma från levande djur i en marknad som finns i Hubei, Kina.  

– 31 december 2019: WHO meddelas om okänt virus. Kina informerar Världshälsoorganisationen WHO att 41 personer i mångmiljonstaden Wuhan i Hubei-provinsen har drabbats av ett okänt virus.

Fram till 17 mars kl. 12:13 har totalt 183356 fall av coronavirus bekräftats i världen samtidigt har 79731 fall blivit friskförklarade. Coronaviruset sprids i nästan hela världen och de länder som hittills drabbats värst är Kina, Sydkorea, Iran och Italien. Samtidigt har Sverige 1121 coronafall, en blev friskförklarad och sju dog. Men det är framför allt Stockholm som har de flesta fallen. Enligt folkhälsomyndigheten har de flesta människor som hittills blivit smittade varit utomlands eller varit i nära kontakt med en smittad person. Dödligheten ligger nästan i nivå med en säsongsinfluensa. Tidigare menar folkhälsomyndigheten att  att risken för att upptäcka coronafall i Sverige skulle vara hög på grund av den senaste tidens utvecklingen i världen. Därför har Sverige väntat på att COVID-19 kommer uppstå i landet.

Alla kan bli smittade av COVID-19 men de som har allvarlig sjukdom och äldre människor har större risk att smittas och kanske inte att kan återhämta sig. Coronaviruset sprids via droppsmitta, alltså genom hostningar och nysningar eller genom att ha kontakt med den personen som har viruset. Personen som har blivit smittad kan få feber, torrhosta och andningsbesvär men en del kan även få mer besvärande symptom som lunginflammation på grund av åldern, enligt 1177.se. De som misstänks ha blivit  utsatta för coronavirus ska sitta i karantän hemma i fjorton dagar då sjukdomen har 14 dagars inkubationstid. Är man smittad visas det alltså inom 14 dagar.

Enligt World Health Organization ska man skydda sig mot coronavirus så här: 

  • Tvätta händerna regelbundet med alkoholbaserad desinfektionssprit eller tvål för att döda virus som finns på händer.
  • Håll minst 1 meter mellan dig och andra människor så att du inte andas in viruset från hostande eller nysande. 
  • Undvika att röra ögon, näsa och mun för virus som finns kvar på händer kan komma in till kroppen genom de här områden.
  • Om man har feber, hosta och andningssvårigheter ska man kontakta läkare och ringa i förväg så att din vårdgivare snabbt leda dig till rätt hälsovård.
  • Håll dig informerad om den senaste utvecklingen om coronavirus och följ råd från lokal vårdgivare om hur man skydda sig själv.       

 

Sisi Xu