Chans till amerikansk påve

Konklaven i Vatikanen kunde inte enas under gårdagens första omröstning om en ny påve, och under onsdagen har konklaven fyra nya chanser att enas om en ny påve.

Om det kommer vit rök ut skorstenen på Sixtinska kapellet har en av förhandsfavoriterna förmodligen utsetts – vilket den här gången kan bli en amerikan.

De 115 kardinalerna från hela den katolska världen samlades under tisdagen i Sixtinska kapellet till konklav för att utse nytt överhuvud för den katolska kyrkan. Vid konklavens första möte på tisdagskvällen blev resultatet svart rök ur skorstenen ovanför kapellet.

På onsdagen höll kardinalerna mässa i Paulinska kapellet, och under dagen kommer en ny konklav att hållas med fyra nya omröstningar; två på förmiddagen och två på eftermiddagen.

När minst 66 procent av kardinalerna enats om en ny påve är det klart. Då kommer vit rök att ryka ur skorstenen, och så länge som konklaven pågår kommer gruppen kardinaler äta, sova och rösta i slutna rum.

De namn som nämns i årets påveval är italienaren Angelo Scola, kanadensaren marc Oullet, brasilianaren Odilo Pedro Scherer, argentinaren jorge mario Bergoglio, amerikanen Timothy Dolan, srilankesen Malcom Ranijth samt ghananen Peter Turkson.

Valet av Benedictus XVI 2005 ansågs vara en snabb process. Då krävdes det fem sittningar, och om vit rök stiger ur skorstenen idag, onsdag, har förmodligen en av förhandsfavoriterna blivit vald till ny påve.

Bedömare på plats i Rom tror att valet kommer vara klart senast på fredag, och BBC konstaterar att det inte finns något intresse bland kardinalerna för en utdragen konklav.