Arvikas egen chokladfabrik

Sebastian Bäckström.

På en bakgård mitt i centrala Arvika, ligger Sveriges enda rawchokladfabrik. Chokladen de producerar har blivit alltmer populär och säljs idag till olika delar av världen. Vi bestämde oss för att prata med säljaren på fabriken, Sebastian Bäckström, för att få veta mer.

 

Företaget som idag gör chokladen startades 2014, men det dröjde ett år innan själva produktionen kom igång.

– Det tog bra lång tid innan vi fick i ordning alla papper. Det är mycket jobb, säger Sebastian.

Bakgrund

Den nuvarande VD:n, Stefan Skoglund, har ett stort intresse för superfoods och rawfood, och brinner för bland annat rawchoklad. Tillsammans med Lovisa Andersson, som hade ett stort intresse för bakning, provade de att göra rawchoklad, då det inte fanns en enda produktion av detta i hela Sverige.

Men från början skulle det inte ha blivit en chokladfabrik, utan en tårtfabrik. Andersson tyckte mycket om att baka, men de båda kom ganska snabbt på att tårtorna blev för dyra och var svåra att skicka med posten. Det var då idén om rawchoklad föddes.

Raw

Det som skiljer vanlig choklad från Arvikas rawchoklad är att man värmer kakaomassan på låg värme.

– Vad som har blivit traditionell choklad är som har värmts upp till ungefär 100 grader. Vissa företag kokar ju chokladen.

Arvikas rawchoklad däremot värms långsamt upp på låg värme, och tack vare det finns mer av den ursprungliga kakaobönans näring kvar i kakan.

Chokladen är, förutom raw, nötfri, sojafri, mjölkfri, glutenfri och vegansk.

Produktionen

Rawchokladen görs av kakao från Peru.

– Vi köper in malda kakaobönor i form av stora pressade block på 30 kg, säger Sebastian. Dessa hackas sedan i små bitar och läggs i en smälttank. Där värms massan upp till 42 grader, vilket tar ganska lång tid, förklarar han.

Till sist stenmaler man den smälta kakaon tillsammans med andra ingredienser såsom salt och socker. Efter det tempererar man chokladen, och kyler till sist ner den.

Produktionen är igång två dagar i veckan – tisdagar och torsdagar. På onsdagar och fredagar är det städning som gäller.

När detta är gjort ska all choklad paketeras. Per vecka görs ca 2000-3000 kakor som alla paketeras och läggs i boxar som skickas ut till fabrikens återförsäljare.

– Vi sitter och handpackar alla kakor, det tar ungefär åtta timmar att göra två “batcher.”

Fabriken har ett antal olika återförsäljare i Arvika, såsom Teaffären, Solrosen och Elins bakgård. De säljer utöver det sin choklad till 200 butiker runt om i Sverige och till länder som Nederländerna, Hong Kong och Finland.

– Finland är en stadig kund, och även våra närmaste konkurrenter.

Sortiment

När det kommer till val av smaker är det en hel del som man bör tänka på.

Sebastian berättar att man bland annat tar hänsyn till vad som är trendigt men också vad som är säkert att satsa på, sånt som man vet att folk tycker om. Målet är nu att göra tre nya smaker till våren och två-tre till hösten.

– Det är mycket att tänka på, för vi kan inte ha två, tre produkter som bara floppar. Det går inte, de måste sälja, menar han.

Smakerna som finns inne nu är lakrits, kokos, poppad amarant, isländskt havssalt, mint nibs, mullbär vanilj och maca guarana, plus säsongssmakerna som bara finns under en begränsad tid. Pepparkaka är en av dem.

Just nu består sortimentet av främst chokladkakor, men man håller på att utveckla produkter för att bredda sortimentet.

 

Säkerhetsutbildning online

Totalt har fabriken tre anställda, varav Sebastian är en av dem. Han ville från början starta ett eget surdegsbageri, så han gick en starta-eget-utbilning, och där var Skoglund lärare.

– De behövde en säljare, och han tyckte jag var bra på att prata.

Efter åtta månader med provjobb på fabriken blev han anställd.                                                                             När man jobbar med livsmedel finns det krav på att ha livsmedelshygien och lite säkerhetsutbildning.

– De kurserna kan du ta online, det är inte särskilt svårt, säger Sebastian. Själva arbetet, det kan alla lära sig.

Mitt i lilla Arvika ligger alltså Sveriges enda rawchokladfabrik. Man jobbar för att producera hälsosam, ekologisk choklad som ska passa alla och envar.

Kika in i de lokala butikerna för att provsmaka och hitta just din favorit!