5:2 bra eller dåligt?

– 5:2 är inget jag själv skulle vilja gå på men jag säger inte att det är något fel gjort av de som testat eftersom man känner sin egen kropp bäst, berättar Nathalie Stromski, diplomerad kostrådgivare, om den nya trendiga dieten som tog Sverige med storm.

5.2 -dieten går ut på att man ska äta normalt fem dagar i veckan och äta upp till 500 kalorier de två andra dagarna. Fastardagarna läggs när det passar bäst. De ska inte ligga efter varandra. Om man äter efter 5:2-dieten så ska man undvika snabba kolhydrater som vitt bröd och potatis. 

Om du fick välja mellan 5:2 eller bra kost alla dagar i veckan vad skulle du välja då?
– Det finns en rad olika rön som talar för och emot denna diet som jag nämnt tidigare. Jag skulle vilja säga från min synvikel att innan man ens börjar med en diet ska man noggrant kolla över hur den funkar och rådfråga både läkare och kostrådgivare innan man hoppar på en diet bara för att grannen gör det. Vi är skapta olika både psykiskt och fysiskt och det säger en del om vem som kommer att få bäst resultat av en diet, säger Nathalie.
Enligt tidningen Amelia passar konceptet för 5:2-dieten alla, så länge man är frisk och har ett sunt förhållande till mat. Är man gravid, fortfarande ammar eller inte växt klart än så ska man inte fasta. Bra att rådfråga en läkare om man inte är helt säker.

– Enligt mig borde man överlag titta på hur man upplever sin livssituation idag och vilken förändring man kan göra. Det gäller även att känna efter vad som känns bra. Själv gillar jag mat och vill äta så för mig är inte fasta något lockande men jag har acceptans för de som vill pröva något, säger Nathalie, som har utbildat sig på Pauluns näringscenter.

Dietisten Mia Troberg Elonq skriver på tasteline.com att studier har visat att om man äter enligt 5:2-dieten får minskar risken för att få cancer, demenssjukdomar till exempel Alzheimers och många andra välfärdssjukdomar.  

Jag frågade även Nathalie om vad hon tycker om 5:2-dieten och hon tror att dieten funkar på vissa men inte på alla, man känner sin egen kropp bäst så det skadar inte att prova dieten.
– Media är en stor bidragande faktor till att dieten har fått sådan snabb framgång och jag tycker att det är fel att man ska tjäna pengar på andra människors bekostnad bara för att sälja lite kokböcker eller annat, säger Nathalie.
Nackdelen med dieten är risken för att utveckla ätstörningar framförallt hos unga tjejer som redan har låg självkänsla och gör dieten till något ohälsosamt. Många tycker att det bästa med periodisk fasta är att den är så lätt att följa men det svåra med den är att hålla koll på kalorierna. Det är bra att dricka mycket vatten, kaffe och te utan socker och mjölk under fastardagarna. Under de andra fem dagarna så kanske man inte ska frossa i sig mat. 
Nathalie berättar att träning är en bra belastning för kroppen och att vi oftast mår bättre av att träna.  Men för att orka träna måste vi få i oss energi för att kunna utveckla rörelse och utföra fysiska aktiviteter.  Energi då i form av mat.
 ”5:2- fastan är grymt bra! Enklare finns inte. Jag behöver inte vara så anal med mat som vid andra dieter, utan kan leva och äta som vanligt, förutom att jag äter väldigt lite två dagar i veckan” säger Anitha Schulman i en intervju med tidningen Amelia.