50 år av utbyte med Gelnhausen − Carin har varit med i 25: ”Annorlunda”

Tyska elever i Sverige hösten 2023.

I år var det 50-årsjubileum för Arvikas utbyte med tyska Gelnhausen. Utbytet har pågått sedan 1973, och Solsidan har pratat med Carin Hedengård, gymnasiechef i Arvika kommun som varit med sedan 1998.

Carins engagemang började när hon blev rektor på Solbergagymnasiet ett par år före millennieskiftet. Utbytet hade då pågått i 27 år.

– Då var det en lärare på Solberga som hette Hubert Rainer samt Tarja Soines och Margareta Lindquist som höll i det, och de frågade om jag skulle följa med. Jag tyckte att det lät som en kul och intressant grej.

Grimmelshausen-Gymnasium i Gelnhausen hade en rektor vid namn Heiner Kauk som var starkt engagerad i och värnade utbytet utifrån ett fredsperspektiv, tanken att människor som lär känna varandra inte startar några krig. Han tyckte att det vore trevligt om en svensk rektor deltog i utbytet.

– Då blev det så att jag följde med, och sedan dess har jag följt med på de här turerna, berättar Carin Hedengård.

Utbytet har pågått i 50 år.

Fortsatte följa med

När Carin år 2007 slutade som rektor på Solberga för att bli gymnasiechef nappade inte rektorerna på att ta över, och eftersom man kände till Carin i Tyskland fortsatte hon följa med som representant för Solberga.

Utbytet har varit gynnsamt för såväl ungdomar som vuxna, förklarar hon.

– Framförallt för tyska ungdomar som velat komma till Sverige, för det är så annorlunda med naturen. Vi har alla dessa sjöar runt oss, och det uppskattar folk väldigt mycket. Våra svenska ungdomar har också tyckt att det varit häftigt att komma till Frankfurt, en väldigt stor stad som man inte vet om, och förstås ett helt annat land med en annan kultur.

Carin Hedengård påtalar att man måste jobba med att få fler ungdomar att delta i utbytet.

– I år kändes det som att det kanske inte var lika många svenska elever, medan det fanns fler tyska ungdomar. Det måste vi jobba med, det är värt något att ta den här tiden och följa med på den här utflykten, avslutar hon.

Svenska elever på besök i Tyskland.